De Acquis Index deelt trends in equipment leasing volumes die een nuttige indicator voor verwachte ontwikkelingen in de lease-industrie kunnen zijn.

In het eerste kwartaal van 2021 waren er grote verschillen tussen de verschillende Europese landen op het gebied van huurvolumes. Dit was te verwachten, omdat een derde golf van de pandemie verschillende regio’s op verschillende tijdstippen trof en het instellen van nieuwe lockdowns van regio tot regio varieerde. In het eerste kwartaal van 2021 zagen de meeste Europese landen weer lagere leasevolumes ten opzichte van het eerste kwartaal van vorig jaar vóór de pandemie. Het beeld voor het VK is echter iets beter, want als enige land stegen daar de volumes iets in vergelijking met het voorgaande kwartaal.

Klik hier om de grafieken van de Acquis Index Q1 2021 te bekijken.

Hoewel het aantal nieuwe leasecontracten in het VK nog steeds zo’n 25% lager is dan in 2019, beginnen we positieve tekenen te zien van een stabieler herstel in alle categorieën bedrijfsequipment. Ongetwijfeld houdt dit verband met het snelle vaccinatieprogramma in het VK en het feit dat een derde golf zo is vermeden. In het tweede kwartaal van 2021 zou deze positieve trend in heel Europa moeten doorbreken, aangezien vaccinatieprogramma’s hun uitwerking hebben op het vertrouwen van de consument en op het heropenen van de samenleving.

Een blik op alle categorieën bedrijfsequipment laat zien dat computerapparatuur in het VK bijna terug is naar volumes van vóór de pandemie. Kantoorapparatuur blijft zowel deze tijd vorig jaar als in 2019 achter, een dip die mogelijk wordt verergerd door grootschalige kantoorsluitingen en het thuiswerken dat een grote vlucht nam. Restaurantapparatuur blijft zwaar getroffen, nog steeds met slechts een derde van de volumes die het in 2019 bereikte.

Sommige trends die we in de data verwachtten zijn dat de gemiddelde leaseperiode zou toenemen naarmate klanten de kosten van het lenen willen spreiden, en dat de gemiddelde transactiegrootte kon afnemen, als gevolg van de draai naar mobiel werken. Echter tot dusver hebben geen van deze trends zich voorgedaan in het VK; sterker nog de trend wijst juist de andere kant op. Hieruit blijkt dat de herstelmarkt nog steeds onvoorspelbaar is en het valt nog te bezien welke gevolgen op de lange termijn zullen aanhouden.

James Rudolf, Chief Commercial Officer van Acquis, merkt op: “Het einde van Q1 voelt als het einde van een lange, koude winter in het VK. Mensen komen na maanden van lockdowns weer beetje bij beetje in beweging. Echter onze data zeggen wat anders, want de Britse markt vertoont al een positieve trend naar herstel. De weg vooruit is nog niet duidelijk, want de ondersteuningsmaatregelen van de overheid komen tot een eind en de bezorgdheid over virusvarianten blijft bestaan. Maar op basis van gesprekken met onze klanten ervaren we opnieuw de veerkracht, de industrie voelt zich goed voorbereid om als trekker te fungeren en sterk te herstellen.

OVER DE INDEX: Als onafhankelijke verzekeringsadministrateur die samenwerkt met meer dan 100 leasemaatschappijen in 15 Europese landen, biedt Acquis al meer dan een decennium gespecialiseerde verzekeringsprogramma’s voor het leasen van bedrijfsequipment. In de loop van de tijd hebben onze managementgegevens bewezen dat ze een betrouwbare vroege indicator zijn van veranderingen in de volumes van nieuwe contracten in de lease-industrie.
De eigen volumes van Acquis bestaan voornamelijk uit kleine ticketapparatuur met een gemiddelde transactiegrootte van € 13.000. 58% van de volumes bestaat uit IT / kantoorapparatuur, 15% detailhandel en 12% productie, de rest bestaat uit bouw, materiaalbehandeling, medische- en andere activa.